Retete culinare

INGREDIENTE: 3 prepelite, 100 g unt, 1 lamaie, 1 lingura de faina, 1 lingura de mustar, cateva boabe de piper, 1 galbenus de ou, sare, 200 g smantana.
MOD DE PREPARARE: Dupa ce prepelitele au fost curatate ca in retetele precedente, se taie in doua, in lung, se sareaza putin, se pun intr-o cratita cu unt si se inabusa sub capac pana se rumenesc putin. Intre timp se misca cratita, intorcandu-se si bucatile de carne. Se adauga apoi faina, piperul boabe, zeama de lamaie, se stinge sosul cu un pahar de supa de oase sau cu putina apa calduta si se mai firbe 10 min. Dupa aceea se adauga smantana amestecata cu mustar si galbenus de ou si se ia de pe foc.

Prepelite în foi de vita
INGREDIENTE: 4 prepeliţe, 4 foi de viţă, 4 felii de slănină afumată, sare.
MOD DE PREPARARE: Prepeliţa se mănâncă foarte proaspătă. Se jumuleşte, se scot intestinele şi măruntaiele, se pârleşte repede, se şterge cu o cârpă curată. Se sărează prepeliţele, se pune ficatul înauntru, se înveleşte fiecare prepeliţă cu o foaie de viţă, apoi cu o felie de slănină cât mai subţire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leagă cu aţă. Astfel pregatite, prepeliţele se pot frige la frigare sau la cuptor.

Prepelita cu sos de struguri
INGREDIENTE: prepelite, ulei, unt, struguri negri, miere, vin alb, zeama de lamaie, cartofi, sare, piper.
MOD DE PREPARARE: Prepelitele se despica pe sira spinarii pentru a se putea praji uniform si se rumenesc putin in ulei, pe ambele parti, apoi se da tigaia la cuptor pentru 20′, se da cu sare, piper si se acopera cu hartie de aluminiu, sa se pastreze calde. In alta tigaie se pune unt la topit, se adauga boabele de struguri, miere si se dinstuie putin, apoi se adauga vin alb si zeama de lamaie; se lasa sa se ingroase putin; se pun pe un platou cartofii prajiti pai, prepelita si se toarna deasupra sosul de struguri.

Prepelite umplute cu prune uscate - la tigaie


Mod de preparare:
Ingrediente: pentru o porţie: 2 prepeliţe, 2 prune uscate, sare, piper, cimbru, busuioc, o roşie, 50 ml vin roşu

Prepeliţele se jumulesc de pene se pârlesc rapid, se curăţă de măruntaie şi se spală. Se lasă la scurs timp de 15 min.
Prepeliţa se condimentează potrivit cu sare şi piper apoi se umple cu ficatul propriu, 2 prune uscate, puţin cimbru şi o feliuta de roşie. După ce se termină de umplut toate prepeliţele se aşează astfel încât să nu cadă umplutura din ele în tigaia în care s-a pus ulei. Se pune capacul peste tigaie şi se lasă la foc mic cam 30 de min. Se adaugă puţin sos de roşii cu câteva frunze de busuioc proaspăt tăiat, 50 ml de vin roşu şi se mai lasa încă 15 min.
Se serveşte cu garnitură de legume fierte. Ca accesoriu se recomandă vin roşu.

Ingrediente:

150 g ardei gras, 50 g slanină afumată, 150 g roşii, 10 g boia dulce de calitate superioară, 150 g cârnaţi proaspeţi afumaţi, 8 ouă de prepeliţă, 100 g ciuperci, 1 căţel de usturoi, 50 g mazăre verde, proaspătă, sare, boia de ardei iute după gust.
MOD DE PREPARARE:
Legumele se spală cu grijă, ardeii graşi fără cotor se taie rondele, ciupercile şi roşiile se taie felii, cârnaţii se lasă 1 minut în apă fierbinte sărată, astfel se indepărtează mai usor membrana şi se taie rondele. Ouăle de prepeliţă se introduc în apă clocotită şi se fierb 5 minute, apoi se răcesc şi se decojesc. Slănina afumată se taie cubuleţe iar ceapa marunt, usturoiul se zdrobeşte.Cubuleţele de slănină se topesc, în untura ramasă se rumeneşte ceapa, se adaugă ardeii graşi, se sărează şi se călesc 4-5 minute, apoi se presară cu boia, se amestecă, se stinge cu 100ml apă, se fierbe în clocot până se evaporă apa. Atunci se adaugă ciuperciile, iar după câteva minute, mazărea verde, usturoiul zdrobit, roşiile, ouăle de prepeliţă şi cârnaţi şi se înăbuşă timp potrivit. Se poate servi aşa ca atare, sau cu garnitură de orez, eventual cu cartofi natur cu patrunjel

INGREDIENTE:

prepelite, ulei, unt, struguri negri, miere, vin alb, zeama de lamaie, cartofi, sare, piper.
MOD DE PREPARARE:
Prepelitele se despica pe sira spinarii pentru a se putea praji uniform si se rumenesc putin in ulei, pe ambele parti, apoi se da tigaia la cuptor pentru 20′, se da cu sare, piper si se acopera cu hartie de aluminiu, sa se pastreze calde. In alta tigaie se pune unt la topit, se adauga boabele de struguri, miere si se dinstuie putin, apoi se adauga vin alb si zeama de lamaie; se lasa sa se ingroase putin; se pun pe un platou cartofii prajiti pai, prepelita si se toarna deasupra sosul de struguri


Mod de preparare:

Se prajesc prepelitele in unt. Dezlegam cu putin cognac si un pahar mic de vin negru, in care s-a amestecat coaja de la un sfert de portocala. Adaugam trei linguri de bulion concentrat, doua linguri de gelatina de coacaze, vreo patruzeci de visine fierte in sirop si racite. Inainte de a fi puse in sos, visinile trebuiesc scurse foaret bine, iar daca sosul pare prea dulce, se acreste cu cateva picaturi de suc de lamaie proaspat stors.


Mod de preparare:

Se iau sase mere mari si se taie cate un capac; se golesc apoi se aseaza in fiecare cate o prepelita care inainte a fost fripta in unt, cu cate o bucatica de unt in interior. Se stropeste cu cateva picaturi de cidru sau vin, se pune capacul marului, scobit si el si apoi se infasoara fiecare mar intr-o foaie de coca, se aseaza pe o tava unsa cu putin unt si se rumenesc, apoi dupa o jumatate de ora se servesc pe o farfurie incalzita



Mod de preparare:

Se iau prepelitele si se rumenesc intr-o tigaie, cu ceapa tocata marunt, in unt.
Se adauga apoi un praf de faina, se stinge cu putina apa si se acopera vasul, ca sa se fragezeasca carnea.
Din cand in cand se mai adauga cate o lingura de apa.
Cand carnea este moale, se adauga cateva linguri de suc de rosii sau o lingura de pasta de rosii dizolvata in prealabil in apa calduta, cativa catei de usturoi, doua foi de dafin, cateva boabe de piper.
Cand este aproape gata, se adauga doua sau trei linguri de vin rosu, apoi se lasa cateva minute la cuptor ca sa scada.

.

Ingrediente:

25buc oua prepelita, maioneza 150g, sare, piper dupa gust, iaurt 250g, marar una legatura, usturoi, suc lamiie 30g.
Mod de preparare:
Ouale se vor spala si desinfecta cu cloramina in apa, apoi se pun la fiert cu sare si apa pina ce devin de consistenta tare. Maioneza se amesteca cu sare, piper, mararul tocat marunt, iaurtul, usturoiul pisat in prealabil si sucul de lamaie. Dupa ce sau fiert ouale se vor introduce in sosul format si se amesteca usor sa nu se sfarime. Ouale se pun intregi in sos si se va servi cu piine toast foarte prajita



Ingrediente:

Oua 30 buc, ceapa verde trei legaturi, otet balsamic 10ml, piper alb, sare dupa gust, suc lamiie 50ml, patrunjel tocat marunt una legatura, ulei masline 150ml, lipie libaneza 5 bucati.
Mod de preparare:
Ouale se spala ,se desinfecteaza si se pun la fiert in apa cu sare 10-15minute. Ceapa verde se spala, se curata si se taie marunt si se va amesteca cu otetul, sare, piper, suc de lamiie, patrunjel, uleiul de masline si se va servi cu lipia libaneza.

.

Ingrediente:

necesare pentru 6 portii
* 1 kg spanac proaspat
* 150 g branza
* 150 g sunca slaba
* 2 felii de paine
* 6 oua de prepelita
* 100 g ciuperci
* 1 lamaie
Pentru sos:
* 9 linguri ulei de masline
* 3 linguri otet
* 1 lingurita mustar
* sare, piper
Preparare:
Se fierb ouale 3 minute, se curata de coaja si se taie pe jumatate.
Spanacul se spala, frunza cu frunza, sub jet de apa rece si se scurge bine.
Se taie feliile de paine si sunca in cubulete, apoi se prajesc impreuna, amestecand permanent, ca sa nu se arda. Se spala bine ciupercile, se scurg de apa, se taie in felii subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie.
Se amesteca toate ingredientele intr-o salatiera mare, unde se adauga si frunzele de spanac.
Separat, se a-mesteca ulei cu otet, mustar, sare si piper, dupa gust, iar sosul obtinut se toarna peste salata. Se a-mesteca cu grija si se serveste imediat.


Ingrediente pentru 4 porţii:

12 bulbi de anghinare congelaţi, 12 oua de prepeliţa, 12 linguriţe de caviar.
Pentru sosul de legume:
2 fire de praz, 2 morcovi, 1 ceapa, 4 linguri de ulei de masline, 1 legatura de marar proaspat, 1 ceaşca de supa de legume, sare, piper.
Preparare:
Se decongeleaza bulbii de anghinare, se oparesc 5 minute în apa cu sare şi se pun la scurs într-o strecuratoare. Separat, se taie prazul, morcovii, ceapa, se condimenteaza, dupa gust, cu sare şi piper şi se calesc 7 minute în ulei încins. Se scoate cu grija mijlocul bulbilor de anghinare şi se umplu cu legumele calite. Se face o adancitura între legume, în care se pune cate un ou de prepeliţa. Se aşaza totul într-o tava termorezistenta, se adauga supa, se acopera cu folie de aluminiu şi se pun la cuptor, aproximativ 20 de minute, pana cand ouale se încheaga şi sosul scade. În momentul servirii, se adauga cate o linguriţa de icre negre la fiecare bulb de anghinare.